bdKO-bestuurder Raymond Clement aan het woord

Raymond Clement over zijn visie op kinderopvang: “We moeten laten zien hoe belangrijk we zijn in de basis van opvoeden”

Dit keer aan het woord geen gewoon bdKO-lid, maar een bestuurder van de bdKO. Afgelopen zomer trad Raymond Clement officieel toe tot ons bestuur. Met zijn heldere visie op de toekomst van de kinderopvangbranche en de cruciale rol die onze beroepsvereniging daarin kan spelen, is hij een waardevolle toevoeging.

Raymond is sinds 2019 bestuurder van MIK & PIW Groep, een maatschappelijke organisatie in Zuid-Limburg waar sociaal werk en kinderopvang samenkomen. Zes stichtingen werken er nauw samen met partners in het sociale en onderwijsdomein om de kansen van de huidige en toekomstige generaties te vergroten.

Verschillende talen spreken binnen het maatschappelijke veld

Hoewel Raymond relatief nieuw is in de kinderopvangbranche, heeft hij ruime ervaring in de maatschappelijke sector. Hij vervulde leidinggevende functies in de gezondheidszorg, waaronder in specialistische revalidatie en geriatrie, en was faculteitsdirecteur in het onderwijs. Deze achtergrond stelt hem in staat om de verschillende ‘talen’ binnen het maatschappelijke veld, waar de kinderopvang vaak mee te maken heeft, te spreken. Hij benadrukt dat begrip en effectieve communicatie essentieel zijn om écht verschil te maken in hoe de sector zich ontwikkelt.

Zijn veelzijdige ervaring was voor collega’s de aanleiding om hem voor te dragen toen er een bestuursfunctie bij de bdKO vrijkwam. Ondanks zijn drukke agenda besloot Raymond deze kans aan te grijpen. Voor hem is het verbinden van vakgenoten en het opbouwen van een netwerk voor kennisdeling, zoals de bdKO faciliteert, van onschatbare waarde. Daarnaast ziet hij een belangrijke rol voor de bdKO in de transformatie van de branche: “Als het veld verandert, moeten leiders zich ook aanpassen. Zonder sterk leiderschap komen we er niet. BdKO is dé plek waar nieuwe vaardigheden ontwikkeld kunnen worden.”

Sterk leiderschap in een complex multidisciplinair speelveld

Raymond legt uit dat directeur-bestuurders in de kinderopvang zich bewegen in een uitdagend speelveld waarin niet alleen de eigen sector, maar ook samenwerking met onderwijs, gemeenten, belangenorganisaties en de politiek van belang is. Dit maakt het werk uitdagend: “Het is belangrijk dat we de sectoren als geheel gaan zien – complementair en gelijkwaardig. We kunnen elkaar versterken en de maatschappelijke rol die we allemaal dragen naar een hoger niveau tillen.”

De kinderopvang staat bovendien aan de vooravond van een stelselwijziging die vraagt om een nieuwe mindset. De sector richt zich in toenemende mate op een maatschappelijke verantwoordelijkheid. Raymond benadrukt dat dit een risico kan inhouden voor innovatie en veranderkracht. “Om de sector vitaal te houden, hebben we sterke leiders nodig die de sector kunnen meenemen in deze veranderingen. We moeten laten zien hoe belangrijk we zijn in de basis van opvoeden.”

Focus op leiderschap en versterking van de leden

Raymond ziet een specifieke rol voor de bdKO in het versterken van leiderschap en het ondersteunen van leden op dat vlak, door middel van kennis, kunde en verbinding. Het creëren van een sterk netwerk waarin directeur-bestuurders kunnen leren en groeien, staat daarbij centraal.

De vormgevers van de toekomst ondersteunen

Volgens Raymond is het de taak van bdKO om aan te voelen wat directeur-bestuurders nodig hebben om de sector verder te ontwikkelen. Dit doet hij ook in zijn rol bij MIK & PIW Groep, waar hij een unieke aanpak hanteert. In plaats van de traditionele directeursbezoeken maakt hij van zijn bezoekjes aan kinderopvangorganisaties voorleesmomenten en geeft hij theaterworkshops aan de kinderen. “Ik wil niet alleen langsgaan om te vertellen wat goed of slecht gaat. Door actief bezig te zijn, krijg ik een beter gevoel bij de locatie en weet ik beter hoe ik de organisatie kan versterken.”

Raymond ziet de bdKO als plek waar directeur-bestuurders zich kunnen ontwikkelen tot de leiders en vormgevers van de toekomst. Dit zorgt, zoals hij het treffend omschrijft, voor een “additionele motor” voor de sector. Naast kennisdeling door middel van bijeenkomsten en webinars, benadrukt Raymond ook het belang van een sterk netwerk: “Mensen ontmoeten is het allerbelangrijkste. Zij geven je nieuwe inzichten. BdKO biedt een platform om een landelijk netwerk op te bouwen, waar je gebruik kunt maken van elkaars kennis en ervaring. Dat is de sleutel tot groei – voor jezelf, voor je organisatie en voor de sector. Streef ernaar om altijd slimmer te worden en het beter te doen. Maar neem jezelf niet te serieus; humor helpt om dingen te relativeren.” En Raymond weet waar hij het over heeft, als Professor Humoris Causa aan de Narrenuniversiteit Limburg.